Kantarellsoppa.

 

 

Ingredienser:

1 liter färska kantareller

3-4 msk smör

5 msk mjölmix

12 dl hönsbuljong

1 ½ dl vispgrädde (t ex Oatly´s)

2 äggulor

salt och vitpeppar

 

Till dekoration:

smörfrästa kantareller

persilja

 

Gör såhär:

Rensa svampen om den inte är det och fräs den i smör på svag värme cirka 10 minuter.

Spara några svampar till dekoration.

Häll svampen i en kastrull.

Strö mjölmix över svampen och rör om.

Häll under omrörning på hälften av buljongen.

Mixa svampblandningen med hjälp av en stavmixer till pure.

Tillsätt resten av buljongen under vispning.

Låt det sjuda i 10-15 minuter.

Vispa samman äggulor och grädde och vispa ner det i soppan.

Tillsätt salt och peppar efter smak.

Låt soppan bli riktigt men soppan får inte koka för då kan den skära sig.

Häll upp soppan i varma tallrikar och garnera med smärtfräst svamp och en lite kvist persilja.


Potatisgratäng med helstekt ytterfilé och kantarellsås.

 

 

Ingredienser:

Potatisgratäng:

ca 20 medelstora potatisar

2,5 dl grädde (t ex Oatly´s)

1 dl mjölk (t ex solhavre)

1 gullök

salt

peppar

vitlökspulver

 

Helstekt ytterfilé:

mörad ytterfilé

lite grillolja

vitlökspulver

 

Kantarellsås:

3-4 dl vatten

2,5 dl grädda (Oatly´s)

1 köttbuljong träning

ca 2,5 dl rensade kantareller

Maizena

Kryddor (t ex salt, peppar, vitlök)

Soja

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 225°c.

Skala potatisen och skiva den.

Finhacka löken.

Smörj en lagom stor form till potatisgratängen.

Varva med potatis,lök, kryddor och på mitten lagret häller man lite grädde. Sen fortsätter man och varva och längst upp häller man på den grädden som återstår och mjölken.

Sätt in potatisgratängen i ugnen i cirka 45 minuter.

 

Lägg ytterfilén i grillolja en stund innan tillagning.

Lägg den i en ungsform och sätt in den i ugnen i cirka 30 minuter.

Vänd på den efter ungefär halva tiden.

 

Koka upp vattnet och lägg i köttbuljontärningen och om man vill kan man ta ut ytterfilén ta upp den och hälla lite kallt vatten i formen och vispa lite så får man lite gott spad från köttet att använd i såsen med.

Red den med maizena till önskad konsistens.

Tillsätt grädden, kryddorna, kantarellerna och färgsätt den med lite soja.

 

 

 


Skinksås och pasta.

Ingredienser:

ca 500g skinka (strimlad)

3 dl mjölk

2,5 dl grädde (t ex Oatly´s)

maizena

peppar

salt

vitlökspulver

 

Tillbehör:

Pasta

Någon grönsak

 

Gör såhär:

Koka upp pasta vattnet och koka pastan och under tiden

fräs skinkan lite i en kastrull med lite margarin.

Tillsätt mjölk och låt det koka upp.

Red med maizena tills du får den konsistensen du vill ha.

Tillsätt grädden.

Smaksätt med peppar, salt och vitlökspulver.

 


Köttbullar, potatis och sås.

Ingredienser:
Köttbullar:
ca 800g blandfärs
1 gul lök
3-4 medelstora potatisar
1 dl vatten
Peppar
Salt
Sås:
3-4 dl vatten
2,5 dl grädda (Oatly´s)
1 köttbuljong träning
Maizena
Kryddor (t ex salt, peppar, vitlök)
Soja
Tillbehör:
Potatis
Morötter
Gurka
Tomat
Gör såhär:
Köttbullar:
Koka potatisarna och mosa dem.
Riv löken.
Blanda färsen med de mosade potatisarna, lök och vatten.
Smaksätt med kryddor.
Rulla till runda "bollar" och stek.
Sås:
Koka upp vattnet och lägg i en köttbuljontärning, låte den koka "sönder".
Red med maizena tills man får en bra konsistens (lite tjockare än vad man vill ha eftersom man ska ha i grädde efter åt).
Höll i grädden.
Smaksätt med kryddor och höll i lite soja för att få en bättre färg.
Tillbehör:
Skala och koka potatis och morötter och skör bara upp lite gurka och tomat.

Bullar.

Ingredienser:
75 - 100g jäst (mindre mängd om det är väldigt varmt i köket)
4 dl mjölk
50 g margarin
ca 1 dl socker
1 tsk salt
2 ägg
ca 1 kg fin mjölmix
Fyllning:
150 g margarin
socker
kanel
Gör såhär:
Smula sönder jästen i en degbunke.
Värm mjlken och margarinet i en kastrull till 37 grader, (fingervarm).
Rör ut jästen med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, socker, salt, ägg och nästan all mjölmix (spara lite till utbakningen).
Arbeta samman bara så mycket så att allt är väl blandat.
Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek.
Dela degen i två lika stora delar.
Kavla ut varje del till en platta.
Bred margarinet på varje platta, strö lite socker och kanel över.
Rulla ihop.
Skär i lagom stora bitar.
Lägg dem i papperformar.
Låt jäsa under bakduk 20-30 min.
Pensla med uppvispat ägg, strö lite pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i 7-8 min.
Låt svalna under bakduck på brödgaller.
Egen kommentar:
Jag blandade ihop margarin, socker och kanel och bredde på det istället.
För att degen inte ska fastna går det åt en del mjöl till utbaket.
Väldigt goda och inte så svåra att göra.

Skagenröra.

I helgen testade jag att göra egen skagenröra och de blev så himla god.
Egentligen skulle man ha creme fraiche i men eftersom det inte finns någon mjölkfri sådan, så tog jag istället och blandade ihop lite Raspy Frutty (som är som ett pulver som man blandar med vatten och kan användas som både yoghurt och creme fraiche.
Ingredienser:
ca 3-4 dl frysta räkor
2 msk hackad dill
1 dl majonäs och 1 dl creme fraiche
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk pressad citron
2 msk finhackad rödlök
ca 1/2 burk rom
Gör såhär:
Tina och pressa ur vattnet från räkorna.
Hacka räkorna grovt och lägg de i en skål.
Hacka dill och skala och hacka rödlök och blanda det med räkorna.
Blanda majonäs och creme fraiche till en röra och tillsätt rom (går att ha utan om man inte tycker om det)
Smaka av med salt, peppar och citron.
Skagenen röran och nu klar och kan serveras eller ställas in i kylen tills man ska ha den.
Egen kommentar:
Den var inte alls svår att göra och blev väldigt god. Förslags viss kan man använda den som förrätt genom att göra som toast. Man tar en vitormfranska (t ex frias, om den ska vara glutenfri) och steker den med ganska mycket smör och sen lägger man bara på skagenröran så är den färdig att servera.

Tekakor.




Ingredienser

40g jäst

5 dl vatten

75g mjölk- och sojafritt margarin

1/2 dl ljus sirap

½ dl PO-fibrer

250 g grov proteinfri mjölmix

500 g fin lågproteinfri mjölmix

 

Gör såhär:

Smula jäst i en bunke.

Smält margarin.

Tillsätt vattnet och värm till 37ºc.

Rör ut jästen i lite vätska.

Tillsätt resten av vätskan.

Blanda sirap, PO-fibrer, grov mjölmix och det mesta av lågproteinfri mjölmixen.

Degen ska vara lös, så blanda lite i taget.

Arbeta degen kraftigt.

Lägg på bakpapper på plåtarna.

Klicka ut och forma med hjälp av en sked. (10 tekakor/plåt)

Platta till dem och nagga. Låt dem jäsa i minst 30 minuter på varm plats.

Grädda dem i mitten av ugnen i 255ºc i 8-10 minuter.

Pensla dem med ljummet vatten.

 

Egen kommentar:

De var enkla att göra och goda.

Stora sega maränger.

Ingredienser:
7 st äggvitor
5,25 dl strösocker
ca 100g mörk choklad
Sätt ungen på 130 grader, varmluft.
Blanda äggvita och strösocker i en rosfri bunke.
Sänk ner bunken i vatten bad och värm tills det är 60-65 grader, vispa under hela tiden, kontrollera med en stektermometer.
Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen med en elvisp tills den kallnat, Stanna inte vispen förräns det kallnat, då det finns risk att marängen sjunker ihop.
Smält choklad och blanda i marängsmeten, men blanda bara lite.
Klicka ut marängen med hjälp av två skedar eller med en spritts.
Grädda de i mitten av ugnen i 45-55 min, marängen ska vara llite sega i mitten.
Om man vill kan man ha lite smält choklad uppe på med och det tar man då på när de svalnat.
Egen kommentar:
Dessa blev riktigt goda, och ganska enkla att göra. Tycker de passar bra som till exempel en efterrätt eller som fika.

Presentation.

Jag heter Emelie och är 18 år gammal och har allergierna gluten och mjölkprotein. Gluten allergi fick jag när jag var 6 år och mjölkprotein när jag var 8 år. Jag är även allergisk mot nötter och soja, men det kommer denna blogg inte handla så mycket om, de allergierna är inte så svåra att undvika i mat och så. Det är i stort sätt bara utesluta dom, vilket man inte kan göra med gluten och mjölkprotein, för då skulle det ju inte bli så mycket av maten kvar ;)

Välkommen till min nya blogg :)

Du har nu kommit till min nya blogg. Jag har en blogg sedan tidigare där jag skriver om mitt vardagsliv www.emeliieee.blogg.se . Men nu så fick jag idén att starta en till blogg, där jag kommer att skriva om allergierna Gluten och mjölkprotien. Så denna blogg kommer bli fylld med recept som passar dessa allergiker och också en del tips och test på produkter.
Hoppas ni kommer tycka om detta :)