Potatisgratäng med helstekt ytterfilé och kantarellsås.
Ingredienser:
Potatisgratäng:
ca 20 medelstora potatisar
2,5 dl grädde (t ex Oatly´s)
1 dl mjölk (t ex solhavre)
1 gullök
salt
peppar
vitlökspulver
Helstekt ytterfilé:
mörad ytterfilé
lite grillolja
vitlökspulver
Kantarellsås:
3-4 dl vatten
2,5 dl grädda (Oatly´s)
1 köttbuljong träning
ca 2,5 dl rensade kantareller
Maizena
Kryddor (t ex salt, peppar, vitlök)
Soja
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°c.
Skala potatisen och skiva den.
Finhacka löken.
Smörj en lagom stor form till potatisgratängen.
Varva med potatis,lök, kryddor och på mitten lagret häller man lite grädde. Sen fortsätter man och varva och längst upp häller man på den grädden som återstår och mjölken.
Sätt in potatisgratängen i ugnen i cirka 45 minuter.
Lägg ytterfilén i grillolja en stund innan tillagning.
Lägg den i en ungsform och sätt in den i ugnen i cirka 30 minuter.
Vänd på den efter ungefär halva tiden.
Koka upp vattnet och lägg i köttbuljontärningen och om man vill kan man ta ut ytterfilén ta upp den och hälla lite kallt vatten i formen och vispa lite så får man lite gott spad från köttet att använd i såsen med.
Red den med maizena till önskad konsistens.
Tillsätt grädden, kryddorna, kantarellerna och färgsätt den med lite soja.